Walliser Schwarznase

't Graanhof

Het Walliser Schwarznaseschaap

De Walliser is een zwitsers ras.

Uiterlijk:

Het schaap is over bijna het hele lichaam met wol bedekt.

Ze hebben de typische zwarte neus/masker, zwarte knietjes en hakken en zwarte voetjes.

De ooien hebben hierbij ook nog een zwarte stuit, hetgeen normaal ontbreekt bij de rammen.

Beide geslachten dragen horens, waarbij men wel moet opletten dat deze niet te dicht tegen het gezicht gaan groeien.

Het is een groot schaap waarbij de ooien gemakkelijk 70kg wegen en de rammen tot 100kg.

Ook hier gingen we op zoek naar een aangenaam, uniek ras. Ik leerde dit ras kennen tijdens een stage Dierenzorg. Het is een heel tam ras, dat er nog een grappig en mooi uitziet ook. We gingen op zoek naar dit zeldzame ras en konden ons eerste koppeltje vinden.

Karakter:

De Walliser heeft een heel zacht karakter. Ze kunnen dan ook heel snel tam gemaakt worden en ze houden van knuffels en aaikes op de juiste plaatsen.

Ze zijn zo tam dat ze tijdens het voeren ook wat opdringerig kunnen zijn, waardoor kleine kindjes omvergekegeld kunnen worden. Dit is echter nooit slecht bedoeld.

De ram van dit ras heeft ook een rustig karakter en kan het hele jaar door bij de ooien gelaten worden. Ook met de lammeren zijn ze superlief, wat leuke taferelen op kan leveren.

Verder is dit ras ook vrij honkvast, ze zullen dus niet snel proberen uitbreken en mocht dit toch gebeuren dan zullen ze niet gaan rondzwerven, maar mooi dicht bij hun thuis blijven.

Ook naar andere dieren zijn ze heel tolerant, waarbij ik me wel afvraag of een herdershond hen kan opjagen, ze zijn namelijk heel nieuwsgierig en zullen er eerder naartoe wandelen dan van weglopen.

Verder zijn ze heel rustig, ook de lammeren. Ze maken ook niet veel lawaai waardoor ze ook heel aangenaam zijn dicht bij het huis.

Vruchtbaarheid:

De Walliser is een laatrijp ras. Dit wil zeggen dat ze vaak maar de eerste maal zullen lammeren rond 1,5 jaar.

Ze zijn wel het hele jaar vruchtbaar. Hierdoor kunnen er ook in de winter lammetjes rondhuppelen.

Doordat de ram er bij ons het hele jaar door bijloopt, kunnen wij niet voorspellen wanneer er precies lammeren zullen geboren worden. We zien wel dat dit meestal rond oktober is en rond maart. Niettegenstaande hadden we er dit jaar in maart, juni, oktober, november en december.

De ooien lammeren bij ons steeds zelfstandig en zijn excellente moeders. Het vraagt dan ook weinig werk om de lammeren op te kweken indien ze steeds beschikken over voldoende voer en water.

Verzorging:

Dit ras vraagt niet meer verzorging dan een ander schaap, er zijn wel enkele bijzonderheden waar je rekening mee moet houden.

  • Lammetjes: de ooien zijn heel het jaar vruchtbaar. Indien je enkel lammeren wil in de lente, dan moet je de ram dus apart gaan steken.
  • Door hun horens kunnen deze schapen vaak niet uit een normale emmer drinken. Wij plaatsen rechthoekige metselkuipen die goed hun dienst doen.
  • Doordat ze overal wol hebben, zijn ze vaak niet geliefd bij de schaapscheerder. Verwittig deze op voorhand zodat hij weet dat hij langer zal bezig zijn.
  • Terwijl de lammeren groeien, groeien ook hun horens. Belangrijk is om bij warm weer de basis van deze horens in de gaten te houden. Daar is het vaak vochtig, wat vliegen zou kunnen aantrekken, met onaangename gevolgen. Ook moet je checken dat de horens niet te dicht tegen het hoofd gaan groeien en zo voor drukwonden gaan zorgen. Wij hebben daar speciaal op gelet en hebben er in onze kudde geen last van.
  • Myasis. Dit ras heeft een lange, viltachtige vacht met lange staart. In de zomer is er dan ook een risico op myasis. Wij hebben al gemerkt dat dit vaak bij dezelfde dieren voorkwam (mss erfelijk bepaald). Wij hebben er nu echter voor gekozen om ze tweemaal te gaan scheren/jaar. Sinds we dit toepassen, hebben we geen last meer van deze aandoening.

Verder vragen ze de normale hoefverzorging, voeding en ontworming als elk normaal schaap.

Afstamming:

Doordat er momenteel nog niet genoeg kwekers en geregistreerde schapen zijn van dit ras, is er nog geen officieel stamboek in België.

Wij laten de afstamming dan ook vastleggen bij het VHGS, waardoor ze allemaal een eigen naam hebben en een infokaart met de afstamming. Ook elk lammetje vertrekt bij ons met deze papieren.

Onze kudde groeit...

Hoe langer we ze hebben, hoe zotter we werden van hen.

Van zodra ons eerste ooitje geboren werd, groeide het idee om een tweede kudde te starten.

Ondertussen telt deze kudde al 7 ooien, waarvan 6 ooien lammetjes die bij ons zijn geboren. Ze blijven ons steeds verrassen en hun knuffelgehalte blijft alsmaar stijgen!

Als ram kochten we Fons aan, die zich ondertussen al goed bewezen heeft en al voor veel lammetjes heeft gezorgd.

Ze vormen nu onze grootste en jongste kudde en het is mooi om zien hoe ze samen, elk met hun eigen karakter, een mooie groep zijn gaan vormen.

De lammetjes

Niks zo fijn als jong leven.

Hieronder kan je dan ook al onze nakomelingskes terugvinden.

Erick

° 25 oktober 2011

Clara X Camiel

Fons

°26 maart 2012

Dora X Camiel

Ferdinand

°2 november 2012

Dora X Camiel

Fien & Fidel

°22 oktober 2012

Clara X Camiel

Friedel & Franka

°12 oktober 2013

Clara X Camiel

Floor & Frank

°26 juni 2013

Dora X Camiel

Fleur

°11 november 2013

Celie X Camiel

Gertrude

°11 juni 2014

Clara X Camiel

Georgette

°13 oktober 2014

Clothilde X Fons

Gin

°15 oktober 2014

Fien X Fons

Geneviève

°19 november 2014

Celie X Camiel

Hugo

°4 maart 2015

Floor X Fons

Henriette

°24 april 2015

Fien X Fons

Gerda & Gustaaf

°16 december 2014

Clara X Camiel

Helga

°16 april 2015

Dora X Camiel

Haribo

°5 augustus 2015

Clothilde X Fons

Hélène & Heron

°7 oktober 2015

Celie X Camiel

Igor

°29 februari 2016

Fien X Fons

Inès

°8 maart 2016

Clothilde X Fons

Iwein

°3 april 2016

Dora X Camiel

Iebe

°2 maart 2016

Franka X Fons

Ivonne & Ivette

°14 maart 2016

Clara X Camiel

Isaak & Ilyas

°3 juni 2016

Floor X Fons

Onze kudde

We zijn ooit begonnen met onze Camiel en Clara, ons eerste koppeltje. Kort daarop kochten we Beatrijs, ons oudje en Dora als jong lammetje bij. Toen we ons eerste ooitje kregen, konden we ze niet weg doen. We beslisten dan ook om een tweede kudde te starten. Momenteel is die al uitgegroeid tot 1 ram en 6 ooien!

Clara

Zij is ons eerste ooitje. Zij is zodanig tam dat je er werkelijk alles mee kan. Zo vormt ze dan ook een leuk attribuut tijdens de feestdagen. Ze werd reeds meermaals mama.

Fons (R.I.P.)

Voor onze tweede kudde zochten we een volledig onverwante ram en toen vonden we Fons. Een hele lieve ram die ookal snel voor wat nakomelingen zorgde!

Celie

Nadat ons Beatrijs gestorven was, zochten we nog een derde ooi om aan onze kudde toe te voegen en toevallig stond toen Celie te koop. Ze werd snel opgenomen in de kudde en bracht al 2 ooitjes ter wereld.

Clothilde

Onze uitzondering binnenin de zwartneuzen. Haar hebben we ook gevonden via het internet. Eens we aankwamen, bleek ze een kleurafwijking te hebben. Achteraf bleek ze toch 100% Walliser te zijn en daarom mocht ze ook blijven. Ze bracht momenteel 1 ooitje(Georgette)ter wereld, volledig gekleurd zoals een 'echte' walliser!

Fien

Ons eerste ooitje dat geboren werd en de reden van onze 2de kudde. Hier nog klein en fijn maar ondertussen is het al een mooie ooi geworden die reeds meerdere keren mama werd.

Floor

Ons tweede ooitje werd geboren met een geweldig karakter! Zonder echt veel aandacht te geven aan haar, is ze uitgegroeid tot een tamme mooie ooi met hier en daar wat grijzere lokjes. Ze werd ook al eens mama en dat deed ze fantastisch.

Friedel & Franka

Ons 2 dametjes, onafscheidelijk en daarom mochten ze ook beiden blijven. Ondertussen zijn ze al mooie jonge dames die binnenkort waarschijnlijk hun eerste lammetjes zullen krijgen.

Gertrude

Ons klein pubertje. Ze houdt van menselijke aandacht en vraagt om aaikes. Een perfecte aanvulling voor ons jongste kudde.

Hektor en Kasper

2 nieuwe fokrammen met buitenlands roots.

Foto's volgen dra.

Kaatje

De laatse dochter geboren van onzen Camiel.

Jammergenoeg moesten we afscheid nemen van haar papa.

Zij mag onze kudde versterken met haar mooie genen.

Karmen

Een dochtertje van Celie die samen met Kaatje de jeugd mag aanvullen.

Hélène (R.I.P.)

Omdat we nog geen ooitje hadden van Celie, hebben we beslist dat Hélène ook een deel mag uitmaken van ons kuddeke. Zij zal voorlopig het laatste ooitje zijn dat we houden, maar nu mag ze eerst nog flink groeien.

Judith en Jeff (de 2 links)

°11 maart 2017

Celie X Camiel

 

Juliette (rechts)

°3 maart 2017

FrankaXFons

Kaatje

°9 november 2017

Clara X Camiel

Karel

°2 januari 2018

Franka X Hektor

Konstantine

°20 januari 2018

Clothilde X Hektor

Kleo & Kastaar

°30 januari 2018

Fien X Hektor

Jules

°16 maart 2017

Fien X Fons

 

Katrien & Katrijn

°26 november 2017

Gertrude X Hektor

Karo

°7 januari 2018

Floor X Hektor

Kamilla

°23 januari 2018

Friedel X Hektor

Karmen

°6 maart 2018

Celie X Hektor