Walliser Schwarznase

Het Walliser Schwarznaseschaap

Ook hier gingen we op zoek naar een aangenaam, uniek ras. Ik leerde dit ras kennen tijdens een stage Dierenzorg. Het is een heel tam ras, dat er nog een grappig en mooi uitziet ook. We gingen op zoek naar dit zeldzame ras en konden ons eerste koppeltje vinden.

Onze kudde

De Walliser is een zwitsers ras.

Uiterlijk:

Het schaap is over bijna het hele lichaam met wol bedekt.

Ze hebben de typische zwarte neus/masker, zwarte knietjes en hakken en zwarte voetjes.

De ooien hebben hierbij ook nog een zwarte stuit, hetgeen normaal ontbreekt bij de rammen.

Beide geslachten dragen horens, waarbij men wel moet opletten dat deze niet te dicht tegen het gezicht gaan groeien.

Het is een groot schaap waarbij de ooien gemakkelijk 70kg wegen en de rammen tot 100kg.

Karakter:

De Walliser heeft een heel zacht karakter. Ze kunnen dan ook heel snel tam gemaakt worden en ze houden van knuffels en aaikes op de juiste plaatsen.

Ze zijn zo tam dat ze tijdens het voeren ook wat opdringerig kunnen zijn, waardoor kleine kindjes omvergekegeld kunnen worden. Dit is echter nooit slecht bedoeld.

De ram van dit ras heeft ook een rustig karakter en kan het hele jaar door bij de ooien gelaten worden. Ook met de lammeren zijn ze superlief, wat leuke taferelen op kan leveren.

Verder is dit ras ook vrij honkvast, ze zullen dus niet snel proberen uitbreken en mocht dit toch gebeuren dan zullen ze niet gaan rondzwerven, maar mooi dicht bij hun thuis blijven.

Ook naar andere dieren zijn ze heel tolerant, waarbij ik me wel afvraag of een herdershond hen kan opjagen, ze zijn namelijk heel nieuwsgierig en zullen er eerder naartoe wandelen dan van weglopen.

Verder zijn ze heel rustig, ook de lammeren. Ze maken ook niet veel lawaai waardoor ze ook heel aangenaam zijn dicht bij het huis.

Vruchtbaarheid:

De Walliser is een laatrijp ras. Dit wil zeggen dat ze vaak maar de eerste maal zullen lammeren rond 1,5 jaar.

Ze zijn wel het hele jaar vruchtbaar. Hierdoor kunnen er ook in de winter lammetjes rondhuppelen.

WIj hebben er echter voor beslist om onze lammeren meer gecontroleerd te laten geboren worden. Onze rammen gaan er meestal eind de zomer bij de ooien, waardoor onze ooien in de winter bevallen. 

Onze ooien lammeren steeds in groep en worden nadien apart gestoken met hun lammetjes gedurende ongeveer een weekje, met een warmtelampje erop.

Naast het kweekseizoen zitten onze rammen samen met onze hamel op stal en dit gaat prima.

Verzorging:

Dit ras vraagt iets meer verzorging dan een ander schaap, er zijn enkele bijzonderheden waar je rekening mee moet houden.

  • Lammetjes: de ooien zijn heel het jaar vruchtbaar. Indien je enkel lammeren wil in de lente, dan moet je de ram dus apart gaan steken.
  • Door hun horens kunnen deze schapen vaak niet uit een normale emmer drinken. Wij plaatsen rechthoekige metselkuipen die goed hun dienst doen.
  • Doordat ze overal wol hebben, zijn ze vaak niet geliefd bij de schaapscheerder. Verwittig deze op voorhand zodat hij weet dat hij langer zal bezig zijn.
  • Terwijl de lammeren groeien, groeien ook hun horens. Belangrijk is om bij warm weer de basis van deze horens in de gaten te houden. Daar is het vaak vochtig, wat vliegen zou kunnen aantrekken, met onaangename gevolgen. Ook moet je checken dat de horens niet te dicht tegen het hoofd gaan groeien en zo voor drukwonden gaan zorgen. Wij hebben daar speciaal op gelet en hebben er in onze kudde geen last van.
  • Myasis. Dit ras heeft een lange, viltachtige vacht met lange staart. In de zomer is er dan ook een risico op myasis. Wij hebben al gemerkt dat dit vaak bij dezelfde dieren voorkwam (mss erfelijk bepaald). Wij hebben er nu echter voor gekozen om ze tweemaal te gaan scheren/jaar. Sinds we dit toepassen, hebben we geen last meer van deze aandoening.
  • De hoeven groeien naar ons gevoel sneller dan bij een 'standaard'-schaap. Ze moeten dan ook goed in de gaten worden gehouden.

Verder vragen ze de normale voeding en ontworming als elk normaal schaap.

Afstamming:

Doordat er momenteel nog niet genoeg kwekers en geregistreerde schapen zijn van dit ras, is er nog geen officieel stamboek in Belgiƫ.

Wij laten de afstamming dan ook vastleggen bij het VHGS, waardoor ze allemaal een eigen naam hebben en een infokaart met de afstamming. Ook elk lammetje vertrekt bij ons met deze papieren.

We zijn ooit begonnen met onze Camiel en Clara, ons eerste koppeltje. Kort daarop kochten we Beatrijs, ons oudje en Dora als jong lammetje bij. Toen we ons eerste ooitje kregen, konden we ze niet weg doen en zo bleef onze kudde maar aangroeien. De meeste dragen de genen van ons eerste koppeltje.

Floor

Ons tweede ooitje werd geboren met een geweldig karakter! Zonder echt veel aandacht te geven aan haar, is ze uitgegroeid tot een tamme mooie ooi met hier en daar wat grijzere lokjes. Ze werd ook al eens mama en dat deed ze fantastisch.

Friedel

Onze eerste tweeling ooitjes mocht ook blijven lopen.

Friedel en haar zusje Franka horen ondertussen al bij onze oudjes.

Franka

De andere helft van de tweeling, ons nerveuste schaapje, maar uniek op zichzelf. Ze kreeg zelf al eens een drieling!

Gertrude

EĆ©n van ons knuffelachtigste schaapjes is Gertrudeke. Mooi herkenbaar aan haar witte bles.

Kaat

Het laatste ooitje dat we hebben kunnen verder houden van ons Clara.

En wat een prachtexemplaar is ze wel niet, mooi hoog op de benen en een uitstekende moeder.

Karmen

De laatste dochter van ons Celie. Een mooi meisje met een ietwat nerveuser karakter.

Kamilla

Deze dochter van Friedel was zo fragiel bij geboorte dat we ze nog wat langer liepen lopen...en ondertussen is ze uitgegroeid tot de bazin van de kudde!

Hektor

Hij werd aangekocht als fokram maar kreeg iets later een grote liesbreuk.

Met veel geluk hebben we hem erdoor gekregen en is nu onze hamel en knuffel van de kudde.

Kasper

Onze huidige fokram, een enorme grote kloeke ram die mooie lammeren geeft. Zijn zachte maar toch ook soms enthousiaste karakter maakt hem een heel aangename ram die ook als compagnie dient voor de ponys in de winter.

Indy

EĆ©n van ons recentste aanwinsten is Indy. Ze kwam samen met haar zus Josephine bij ons.

Allebei dochters van Fleur, kleindochters van ons Celie. Ze had een moeilijke start maar groeide uit tot een prachtige meid.

Josephine

Ze kwam dus recent samen met haar grote zus bij onze kudde.

Ze is ook plots bij de grootste van onze kudde. Ze heeft duidelijk de goede grote genen meegekregen van haar moeder Fleur en vader Fons.

Nina

Geboren uit een tweeling (zusje Nona). een knappe meid die reeds een prachtig ooilammetje gaf en hopelijk dit jaar een eerste lammetje in combi met Otto

Noralie

Deze knappe dochter is van Karmen. Ze werd voorlopig nog geen mama, maar hopen ook op haar eerste lammetje met Otto.

Otto

Aangezien we wat nakomelingen wouden verderhouden van Kasper, gingen we op zoek naar een nieuwe ram. Toen kwam Otto op ons pad. Een hele lieve knuffelbeer die aan het uitgroeien is tot een grote beer.

Pien

Pientje is een dochter van Josephine en Kasper. Ze werd geboren uit een tweeling eind 2023. Vanaf volgend seizoen zal zijn Otto eens van dichtbij mogen ontmoeten.

De lammetjes

Niks zo fijn als jong leven.

Hieronder kan je dan ook enkele nakomelingen terugvinden